3unis

Recht en Literatuur Nederland (RLN) is een landelijk netwerk van juristen, (rechts)filosofen en literatuurwetenschappers die zich bezighouden met de relatie tussen recht en literatuur en het belang daarvan voor de samenleving en de academie.

RLN is in samenwerking met bestaande netwerken op het gebied van 'Law and Humanities': waaronder het European Network of Law and Literature (EUR/Universität Giessen); het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS/UL) en OSL Research Group 'Literature, Law and Society' (OU).

RLN is een onafhankelijk platform en heeft het voornemen om de verschillende initiatieven te verbinden, om gezamenlijk het inter- en multidisciplinaire vakgebied van recht en literatuur (verder) te stimuleren aan de hand van wetenschappelijke publicaties, colloquia en conferenties. Hiertoe is de reeks 'Kritische studies in recht en literatuur' opgezet.


 


Email

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

mr. dr. Claudia Bouteligier (EUR)

Claudia Bouteligier studeerde Rechtsgeleerdheid en Encyclopedie en Filosofie van het Recht. Zij is nu werkzaam als universitair docent bij de Erasmus School of Law, sectie Sociologie, Theorie en Methodologie. In september 2018 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op haar proefschrift Dialoog in recht en literatuur. Kritiek van de narratieve rede. Tevens is zij samen met dr. Timo Slootweg series-editor van de reeks Kritische studies in recht en literatuur, waarin haar proefschrift verscheen als eerste deel, en redigeerden zij het tweede deel, Recht en existentie in filosofie en literatuur (2018)en het derde deel Het empathisch supplement in recht en literatuur (2018). Daarnaast verzorgen zij de postacademische leergang ‘Recht en existentie in filosofie en literatuur’ aan de Universiteit Leiden. 

In haar proefschrift en artikelen schreef Bouteligier onder meer over Dostojevski, Buber, Sartre en Camus in relatie tot het (denken over) recht. In haar onderzoek houdt zij zich voornamelijk bezig met de filosofisch-ethisch geïnspireerde benaderingen in recht en literatuur, de relatie tussen recht en rechtvaardigheid, recht en ethiek, empathie, het rechterlijk oordeel en herstelrecht.

Publicatielijst en contact: Claudia Bouteligier

dr. Timo Slootweg (UL)

Timo Slootweg is historicus en filosoof. Momenteel doceert hij rechtsfilosofie en ethiek aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. In 2000 promoveerde hij in de wijsbegeerte op: Geschiedenis en ethiek: historisch besef in de traditie van Hegel, Heidegger en Derrida (2000). Hij publiceerde nationaal en internationaal over Paul Scholten en de ‘dialectische theologie’ (Karl Barth) die hem beïnvloedde. Zijn huidige onderzoeksinteresse betreft de filosofie en theologie van het recht, vooral in verband met het (christelijk) existentialisme, de tragische en dialogische filosofie, alsmede in relatie tot het postmoderne denken. In 2016 publiceerde hij Uit de schaduw van de wet. Inleiding tot de esthetica van het recht.

Publicatielijst en contact: Timo Slootweg

Search

Login Form