Wegen der vrijheid: Liber Amicorum voor Willem Witteveen

 Op vrijdag 30 augustus 2019 werd Wegen der vrijheid gepresenteerd, een liber amicorum voor Willem Witteveen (1952-2014), samengesteld en geredigeerd door Carinne Elion-Valter, Sanne Taekema en Bart van Klink.
willemwitteveen

 Op 17 juli 2014 kwamen Willem, zijn vrouw Lidwien en zijn dochter Marit om bij de ramp met de MH17. Willem was een belangrijke rechtswetenschapper en senator, die met zijn werk veel mensen heeft geïnspireerd. Vijf jaar na dato eren Willems vrienden hem met een liber  amicorum. In lijn met de brede belangstelling van Willem Witteveen tonen de ruim dertig essays de vele verbanden tussen recht, literatuur, democratie en filosofie. De essays zijn interessant voor juristen, wetgevingsjuristen, politici, rechtsfilosofen en ieder die zich bezighoudt met de huidige staat van de rechtsstaat.

 

Claudia Bouteligier wint Meijersprijs

meijersprijs

 

Claudia Bouteligier wint de Meijersprijs binnen het onderzoeksveld "The Legitimacy and Effectiveness of Law & Governance in a World of multilevel jurisdictions" van Leiden Law School, voor de redactionele inleiding die zij met Timo Slootweg schreef voor de bundel Het empathisch supplement in recht en literatuur (Gompel&Svacina, 2018). 

Uit het juryrapport: “Deze inleiding, is, net als het hele boek, een gedurfde, diepgravende en vernieuwende kijk op de vraag naar het waarom van het recht en vooral de vraag waarom wij als mens zo gevoelig zijn voor de boodschap van dat recht. Daar ligt namelijk de kern van de werking. Volgens de inleiding ligt het antwoord in ons aangeboren empathische vermogen, een richting waarin ook de meest recente inzichten uit de neurobiologie en cognitiewetenschap wijzen. We hebben een natuurlijke aanleg voor moraliteit (een emotie), en kunnen die via onze spiegelneuronen navoelen bij en delen met anderen. Als verhaal kunnen we dat, net als bij literatuur, overdragen aan een ander. Een adembenemende zoektocht naar een klassiek vraagstuk, gekruist met moderne inzichten en opgezet aan de hand van de parallel tussen literatuur en recht: buitengewoon knap. Van groot belang binnen en buiten het juridische vakgebied: werkelijk meta-juridisch en een grote bijdrage aan het programma. Complimenten.”

Lees hier het hele artikel van Universiteit Leiden

 

Boekpresentatie "Judging from experience" 

Op 1 maart jl. presenteerde prof. Jeanne Gaakeer haar boek Judging from Experience. Law, Praxis, Humanities (Edinburgh University Press, 2019). 

Afbeeldingsresultaat voor judging from experience

Edinburgh University Press: 'A unique application of philosophical hermeneutics, literary theory and narratology to the practice of judging'.

Combining her expertise in legal theory and her judicial practice in criminal law in a Court of Appeal, Jeanne Gaakeer explores the intertwinement of legal theory and practice to develop a humanities-inspired methodology for both the academic interdisciplinary study of law and literature and for legal practice.

Search

Login Form