Recht en Literatuur

Nederland

 

De onbekende Orwell

 Volgende week start een boeiende lezingenreeks over George Orwell bij Studium Generale in Leiden. 

Vorig jaar, 2021, verscheen het boek Tegen totalitarisme. Essays over politiek en literatuur, een bundeling van essays, columns en boekbesprekingen uit het oeuvre van George Orwell, vertaald door Thomas Heij. Bij de naam Orwell denk je direct aan de twee romans waarmee hij roem verwierf: de politieke dierfabel Animal Farm (1945) en zijn dystopische toekomstblik Nineteen Eighty-Four (1949). Mede dankzij de invloed van deze twee werken, staat zijn naam synoniem voor de totalitaire trekken van de staat en is menigeen bekend met de term 'newspeak'.

Naast romancier blijkt Orwell een buitengewoon kundig essayist en journalist. Zijn non-fictie werk geeft blijk van een vlijmscherpe pen en een groot stilistisch vermogen. Bovendien deinst hij er niet voor terug om zijn handen vuil te maken. Voor zijn debuut Down and Out in Paris and London (1933) leeft hij een armoedig en zwervend bestaan in een poging de levenswanel van de lagere klasse te doorgronden. En voor het boek The Road to Wigan Pier (1936) volgt hij mijnwerkers op de voet om verslag te doen van hun sisyfusarbeid. Ook boeken zoals Homage to Catalonia (1938) en Burmese Days (1934) zijn uit het leven gegrepen. De eerste vertelt over de Spaanse Burgeroorlog, waarbij Orwell meestreed aan de republikeinse kant en gewond raakte. En in de laatste doet hij verslag van zijn ervaring als politieman in Birma en zijn groeiende afkeer van het Brits kolonialisme.

In deze lezingenreeks komen verschillende Orwell-vertalers, -kenners en -liefhebbers aan het woord over een onbekend werk uit het oeuvre van Orwell.

Tijd, plaats, aanmelden & livestream

19.30-21.00
Zaal 019
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Aanmelden is niet meer verplicht, maar wordt zeer op prijs gesteld. Bovendien ontvangt u dan op de dag van de lezing een herinnering. Wanneer u de lezing via livestream volgt, hoeft u zich niet aan te melden.

Aanmelden:
10 maart: Politics and the English Language
17 maart: The Lion and the Unicorn
24 maart: Such, such were the joys
31 maart: Burmese Days
7 april: Down and Out in Paris and London
14 april: The Road to Wigan Pier

Livestream:
Links volgen.

Voor meer informatie, klik hier.


Afdrukken  
Geen feed gevonden
Geen feed gevonden
Geen feed gevonden
Geen feed gevonden

Search

Login Form